De Afsluitdijk

Bnb Oosterpark Harlingen - Afsluitdijk

KEILEEM EN ZAND

De Afsluitdijk is de zware zeedijk tussen Noord-Holland en Friesland die het IJsselmeer van de Waddenzee scheidt. Hij is gebouwd in twee gedeelten. In 1920 is begonnen met de 2,5 kilometer lange dijk tussen het vasteland van Noord-Holland en het toenmalige eiland Wieringen. In 1927 startte de bouw van het 30 km lange deel tussen Wieringen en Friesland. De dijk is voornamelijk opgebouwd uit keileem en zand. Het laatste deel werd gesloten in 1932.

EEN WERELDBEROEMDE DIJK

De Afsluitdijk, die Noord-Holland met Friesland verbindt, is een wereldberoemde dijk. Tot er in Seoul in 2010 de 33km lange Saemangeumdijk werd gebouwd was dit de grootste dijk ter wereld. Op 28 mei in 1932 gilden stoomfluiten en sirenes en werd de vlag gehesen; de Zuiderzee was niet meer. De dijk was dicht en het IJsselmeer was geboren.

HET MONUMENT

Op de Afsluitdijk staat het monument dat herinnert aan de afsluiting van de Zuiderzee. Tegenover het monument staan informatiezuilen met informatie in diverse talen die een beeld geven van de Zuiderzeewerken. Ook staat er een bronzen beeld van een steenzetter. Het beeld werd op 28 mei 1982, precies 50 jaar na sluiting van de dijk, door koningin Beatrix onthuld.

UITZICHT OVER ZEE EN MEER

Naast de historische betekenis en de indrukwekkende omvang van dit project is het natuurlijk ook gewoon mooi om te zien, en nog mooier is het om het uitzicht te ervaren dat je hebt op de zee en het IJsselmeer als je op de Afsluitdijk staat. De Afsluitdijk is op slechts 10 kilometer afstand van Bed and Breakfast Oosterpark Harlingen. Een bezoekje is zeker de moeite waard.

Meer verhalen over De Afsluitdijk leest u op deafsluitdijk.nl

KAZEMATTENMUSEUM

Het Kazemattenmuseum bevindt zich op 14 km afstand van Harlingen op de Afsluitdijk, afslag 14A Kornwerderzand.